.
aktuáliscampusnagyítójó tudnikávézótükrömkitekintőcool-turmixfeelinggalériavivát vitálprogramsport

Vendégségben Miskolcon


E most induló rovatunknak a célja, hogy segítsen felfedezni Miskolcot és környékét mindazoknak, akik kíváncsiak rá, és felkeltse az érdeklődést azokban is, akikben eddig negatív kép élt a városról. Bízunk abban, hogy sikerül megfejteni a város titkait és ezzel felejthetetlenné tenni az itt eltöltött éveket.
Vannak városok, melyek értékeivel mostohán bánt az idő. Ezek közé tartozik Miskolc. Egykoron lacipecsenyéjéről, fehér kenyeréről, kocsonyájáról, de mindenekelőtt az itt élők vendégszeretetéről meséltek az ide látogatók.

Évszázados kulturális hagyományairól, építészeti emlékeiről, páratlan természeti adottságairól azonban kevés szó esett az elmúlt évtizedekben. A hivatalos kommunikáció nem erről, hanem sokkal inkább a gyors iparosítás révén létrejövő fejlődésről szólt. Kevesen törődtek azzal, hogy az "iparváros" jelző egyoldalú hangoztatása szükségképpen váltja ki a füstös, szennyezett levegőjű és vizű városkép megjelenését a közvéleményben. Ha pedig egy városról ilyen a közvélekedés, akkor ne csodálkozzunk, ha nem szerepel a turisztikai kiadványok címlapján. Ennek egyenes következményeként kevesen tervezik szabadságuk célpontjaként.

A vidékről érkező egyetemisták azonban már döntöttek egyszer Miskolc mellett. Természetesen ez elsősorban a Miskolci Egyetem által nyújtott sokoldalú, magas színvonalú képzésnek, valamint a mozgalmas diákéletnek és az egyedülálló diákhagyományoknak köszönhető. Ezért szeretnénk bemutatni a város egyéb kulturális, építészeti és természeti értékeit, látnivalóit, országos hírű rendezvényeit.

Két évvel ezelőtt egyedülálló programsorozat indult el "Vendégségben Miskolcon" címmel, két igazi miskolci lokálpatrióta, Rózsa Edit és Fedor Vilmos szervezésében. Programjuk sajátos kísérlet. Célja nem más, mint újra felfedezni ezt a várost. Átélni a pillanatot, amely József Attilát, Krúdyt, Móriczot megihlette.

Barangolni utcáin, ahol egykor a nagy fejedelem, Rákóczi, a magyar nyelvű színjátszás nagyasszonya, Déryné, a szomorú sorsú Szemere Bertalan vagy utolsó polihisztor Herman Ottó járt.

A program lényege, hogy népszerű, országos hírű személyiségeket egy hosszú hétvégére családtagjaikkal együtt, vendégségbe hívnak Miskolcra a szervezők. Az itt töltött pár nap alatt személyre szabott program keretében mutatják meg a vendéglátók a város értékeit, és mindent megtesznek azért, hogy Miskolc felejthetetlen élményekkel ajándékozhassa meg őket.

A program keretében már több, mint 25, országosan is ismert és elismert embert láttak vendégül családjukkal együtt a szervezők (pl. Göncz Árpád, Vágó István, Kepes András, Presser Gábor, Geszti Péter, Zorán Sztevanovity... )
Íme néhány önbizalomnövelő mondat a vendégek szájából:

"Miskolc feltétlenül egyike azoknak a városoknak, amelyeknek kiváló természeti adottságai és kulturális értékei vannak. Olyan érzék van ebben a városban a szépségre és a designra, amit én eddig Budapesten sem tapasztaltam. Megszerettem Miskolcot, gyönyörű, érdekes hely, tele apró csodával. Hiszem, egy várost nem a házak tesznek széppé, hanem a benne élő emberek."
(Kepes András)

Nagy Bandó András szerint "Miskolc gyöngyszem a Bükk kagylójában", melyet Móricz egykoron a "legszebb reményű magyar városnak" nevezett.

Alapvető és jogos igény az, hogy büszkék lehessünk városunkra. A világon elsőként itt (a vadasparkban) állítottak szobrot Gerald Durrellnek, de éppilyen döbbenetes, hogy Európa leghosszabb főutcája a miskolci, a maga 12 kilométerével. A megcsappant önbizalom és évtizedek ideológiai "agymosása" után érdemes körülnéznünk és felfedeznünk azokat az előnyöket és adottságokat, amelyek tényleg adva vannak körülöttünk. Érezzük magunkat végre itthon Miskolcon!